Webbutveckling

Vad innebär webbutveckling?

Webbutveckling omfattar alla de tekniska delarna av att skapa en webbplats, från kodning och programmering till konfiguration av nätverkssäkerhet. Det inkluderar också kreativa aspekter, som användargränssnitt och design. Det är en karriärväg som passar människor som vill arbeta med både sina händer och sina sinnen. Internet kommer inte att försvinna och det blir allt viktigare för företag att ha en närvaro på nätet. Som ett resultat finns det ett ökande behov av webbutvecklare. Bureau of Labor Statistics (BLS) uppskattar att mellan 2021 och 2031 kommer det att finnas 23% tillväxt i webbutvecklingsjobb. Även om en formell utbildning inte alltid krävs för en karriär inom webbutveckling, kan den hjälpa dig att sticka ut från konkurrenterna.

Vissa utvecklare har en kandidat- eller magisterexamen i datavetenskap eller informationsteknik, medan andra lär sig de nödvändiga färdigheterna på egen hand eller genom onlineprogram. En framgångsrik webbutvecklare har en stark passion för att lära sig nya språk och verktyg. De har en naturlig fallenhet för logik och problemlösning, och de älskar processen att mixtra med kod tills den är perfekt. De kan föreställa sig hur en webbplats kommer att se ut innan den byggs, och använder verktyg som wireframes för att visa andra vad de föreställer sig.

Webbutvecklare måste kunna kommunicera effektivt med team och personal i en organisation. De måste kunna svara på frågor om varför vissa saker görs på ett visst sätt, samt dela med sig av sina egna idéer och kunskaper om bästa praxis. De är också ansvariga för att testa, optimera och göra en slutlig granskning innan de ”trycker på knappen” och gör sin webbplats live.

Vad är utveckling av webbsidor?

Webbsideutveckling är processen för att skapa en webbplats som hostas på servrar. Det innebär att man använder olika kodningsspråk för front-end och back-end av webbplatsen samt olika funktioner som design, interaktivitet, etc. HTML (HyperText Markup Language) är den grundläggande byggstenen för World Wide Web. Det är det absoluta minimum som behövs för att skapa en webbsida och kan användas tillsammans med andra programmeringsspråk för att lägga till funktioner och funktionalitet. Det används även för mobila applikationer och är kompatibelt med flera webbläsare.

Cascading Style Sheets (CSS) förbättrar den struktur som byggs upp av HTML-kod för att göra den mer estetiskt tilltalande. Det utvecklades på 1990-talet och har flera versioner, där CSS5 är den senaste. Det finns även tillägg som Bootstrap för att ge webbplatser mer visuell struktur. JavaScript är pricken över i:et bland kodningsspråken och skapades i mitten av 90-talet. Det gör det möjligt för utvecklare att lägga till animationer, automatisera uppgifter på en webbplats och lägga till interaktiva funktioner som förbättrar användarupplevelsen.

WordPress är en av de mest populära plattformarna för webbplatsutveckling och erbjuder ett antal alternativ för att anpassa webbsidor. Wix är en annan plattform som gör det möjligt för användare att enkelt bygga väldesignade, anpassningsbara webbsidor. När du väljer plattform bör du ta hänsyn till faktorer som teknisk kunskap och kostnad. Du bör också ta hänsyn till hur mycket stöd din webbsida kommer att behöva. Till exempel kommer en webbplats för ett företag att kräva mer stöd än en personlig blogg som sällan uppdateras.

Vad är utveckling av webbapplikationer?

Webbapplikationsutveckling är en process som omvandlar en idé till en interaktiv, användarvänlig programvarulösning. Det omfattar design, utveckling och underhåll av webbappar och webbaserade tjänster som körs på en server (som backend-databasen) istället för att laddas ner och installeras på en enhet.

Att utveckla användbara webbapplikationer börjar med en noggrann förståelse av användaren och dennes problem. Det innebär också att undersöka om problemet har andra lösningar eller är tillräckligt vanligt för att motivera en mjukvaruapplikation. Att få insikt i din målmarknad och konkurrens hjälper dig att bestämma vilken funktionalitet som är viktigast och gör att du kan sticka ut från mängden.

När din appidé är färdig kan du gå vidare till att skapa trådramar och prototyper. Dessa är strukturerade, datorgenererade skisser som efterliknar appens arbetsflöde och kan innehålla en liten mängd interaktivitet. På så sätt kan du felsöka och komma på lösningar för gränssnittet utan att behöva lägga tid på kodning. Det gör det också lättare att dela och förklara din idé för potentiella användare för validering.

Det är viktigt att hitta rätt team för jobbet och att arbeta med en partner som förstår vad som krävs för att skapa en effektiv webbapplikation. De kommer att kunna vägleda dig genom varje steg i utvecklingscykeln, från att välja rätt teknik till att lansera din minsta livskraftiga produkt. De kommer att se till att din app levererar verkligt värde till dina kunder och att den har den konkurrensfördel som gör att du kan dominera din nisch.

Vad du behöver veta om utveckling av webbappar

  • För att påbörja den faktiska utvecklingsprocessen bör du validera din app med riktiga användare.
  • Detta sparar tid och pengar.
  • Därefter måste du skapa trådramar och en prototyp.
  • Den senare består av att förbättra interaktiviteten på trådramen och skapa en faktisk webbapplikation som beter sig som din framtida produkt.

Utveckling av webbapplikationer – Hur man designar och utvecklar en prototyp

När det gäller utveckling av webbappar är det första steget att förstå din målgrupp och vilka behov de har. Det är därför det är viktigt att genomföra omfattande marknadsundersökningar. Rätt insikter hjälper dig att definiera funktionerna i din webbapplikation och säkerställa att den har den funktionalitet som dina målkunder vill ha.

När du har en klar uppfattning om webbapplikationens funktionalitet är det dags att gå vidare till designfasen. Börja med en wireframe av användargränssnittet, som inte behöver vara detaljerad eller exakt – det är helt enkelt en översikt över hur din webbapp ska fungera. När wireframen är klar bygger du en prototyp för att testa din design. Målet är att få en känsla för hur din app kommer att se ut, men också att se om människor är intresserade av den. För att skapa en prototyp använder du ett antal prototypverktyg som finns på marknaden. När du är nöjd med din prototyp presenterar du den för din publik och samlar in deras feedback. Detta kommer att ge dig en känsla av om du ska fortsätta med din webbapputveckling eller inte.

Om du inte har den tekniska erfarenheten eller tiden att själv ta itu med design och utveckling av din webbapp, kan du anlita ett professionellt företag som utvecklar webbapplikationer för att hantera hela projektet åt dig. Se bara till att kontrollera företagets webbplats och läs fallstudier för liknande projekt för att säkerställa att de har den expertis du behöver.

WordPress-plugins

Det finns massor av plugins tillgängliga för WordPress-användare, tack vare de geniala hjärnorna hos plugin-utvecklare. Dessa plugins sträcker sig från de enklaste till de mest komplexa och avancerade. I grund och botten är ett plugin en applikation som lägger till eller utökar funktionaliteten på en webbplats utan behov av komplex och tidskrävande kodning.

De flesta professionella utvecklingsbyråer använder plugins för att påskynda sitt arbete och spara kostnader för sina kunder. Med hjälp av plugins kan de skapa webbplatser som har funktioner som formulär, widgets för sociala medier och mer utan att behöva koda allt från grunden. De kan också använda plugins som MonsterInsights för konverteringsspårning, FunnelKit för att skapa anpassade beställningsformulär, All in One SEO för korrekt SEO-schemainställning och mer.

Även om de flesta plugins är gratis kan premiumprogramvara ha ytterligare funktioner och flexibilitet. Pluginet UpdraftPlus erbjuder till exempel säkerhetskopiering på distans och databaskryptering mot en avgift. Det inkluderar också support från utvecklaren och möjligheten att installera flera plugins samtidigt, vilket kan hjälpa till att undvika konflikter med andra plugins.

Ett annat populärt plugin är Weglot, ett översättningsverktyg som gör det enkelt att översätta WordPress-webbplatser till flera språk och stödja målgrupper över hela världen. Dess översättningsfunktion följer bästa praxis för flerspråkig SEO och gör det möjligt för webbplatsägare att ställa in språkspecifika webbadresser och taggar. Den kan även automatiskt omdirigera besökare till rätt webbplats baserat på deras webbläsarinställningar. Den kan också användas för att skapa och hantera översättningar för enskilda sidor, inlägg och annat WordPress-innehåll.